Díky Radimovi (děkuji) jsem měl možnost i já si novou F56 S vyzkoušet.
Vzhled: Mně osobně se nové MINI...líbí. Ano, spodní gril je diskutabilní a také by se mi asi líbil jinak, ale celkově se mi design líbí. Nemyslím si, že by se nějak zaprodal a nebylo to pravé MINI, naopak navazuje na prvky z dřívějška aniž by nějak ustrnulo, působi vlemi svěže. Linie střechy je nižší a auto opět o něco širší. Celo-LED světla jsou opravdovou lahůdkou.
Interiér: pro mně největší posun, tedy spíše skok, vpřed. Nap první nasednutí působí auto mnohem masivnějším dojmem, interiér o mnoho vzdušnější a tím vyvolává i dojem řízení zvenčí většího auta, byť tomu tak vůbec není. Vše se ale změní, jakmile se auto rozjede, to se přirozeně "smrskne" kolem řidiče. Interiér z hlediska luxusu a pohodlí je zcela nevídaná věc. Jezdil jsem déle s BMW 1,3,5,X5,X6 současné řady a 3 musí být v pěkné výbavě, aby držela s MINI krok, 1-reihe nemá nárok vůbec. Řidič X6 se vůbec nebude cítit ukrácen na luxusu, tak moc je nová kabina dobrá, auto zcela vymaňuje z třídy menších hatchbacků. Fantastické jsou sedačky, všechny materiály působí hodnotně a designerům se podařilo skloubit onen vtip, co interiéry MINI nosily a nosí a přitom už nikdo nemůže říkat, že by tím utrpěla prémiovost a především logika ovládacích prvků. Nyní už si nemůže stěžovat snad nikdo. Velkým krokem vpřed je i nový iDrive, neboli MINI Connected, který pracuje na zcela nové úrovni a je asi to nejlepší, co můžete v autě dnes mít.
Jízda: Dříve bych popsal MINI jako "roztomilý neřád". Ovšem F56 s motorem 2.0, zcela oproti downsizingu, je něco mnohem víc. Výkon se nezvýšil rapidně, ale jeho průběh, točivý moment, zvuk a vůbec pocit z něho činí věc, co z vás už dostane ono bezděčně vyhrknuté "...SAKRA!..." (případně ostřeji). Dojem je opravdu fantastický, zcela v dobrém slova smyslu auto působí přemotorovaně, byť fakticky tomu tak není. Podvozek zvládá výkon mnohem lépe, s vypnutým TCS auto kola protáčí opravdu jen minimálně a nedtoáčivost tím způsobená tak skoro neexistuje. Motoru krásně pomáhá i převodovka, která má okamžitou reakci na povel pádlem a zároveň, díky klasické koncepci s měničem točivého momentu, je při klidné jízdě krásně sametová. Zájemcům doporučuji adaptivní podvozek, pracuje bezchybně, v komfortním režimu je velmi pohodlný, v kabině je ticho a klid. Ve sportovním je ještě méně kompromisní, než kdy dříve.
Závěrem? F56 si dle mého názoru rozhodně zaslouží úspěch. V globálním měřítku o tom nijak zvláště nepochybuji, přál bych mu, aby se mu podařilo v Česku narušit onen předsudek velikost=cena. Předpoklady pro to má výborné.
http://instagram.com/p/njHw2uLEom/